Veszélyes szervezeti tükörkép

Személyes benyomások “A szervezetfejlesztés öröksége és jövője” című, 2022 szeptemberi SZMT konferenciáról

Vajon mit takar egy multinacionális cég vezetői modellváltó programja? Mit tanultunk Kurt Lewintől és hogyan dolgozott Lövey Imre? Mi az az érzelmileg megtartó vezetés, és hogyan használjuk a vállalati versenyképességi indexeket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a közel száz fős szakmai közönség, a szeptember 14-16. között Zsámbékon szervezett konferencián.

Mi történik tulajdonképpen egy SZMT konferencián?

A Szervezetfejlesztők Magyarországi Társasága által összeállított és bonyolított “Az OD öröksége és jövője” címet viselő két és fél napos műhelykonferencia 34 programpontot kínált a résztvevőknek, nem számítva az olyan szervezett, de meghitt idősávokat, mint a báziscsoportos találkozók, az esti kötetlen, inspiráló beszélgetések vagy a táncparkett együttes meghódítása. 

A több, mint 100 tagot számláló SZMT igazi pezsgő szellemi műhelyt hozott létre, saját erőforrásaiból és tudásából. A hazai szervezetfejlesztési szakma krémje találkozott itt, eszmét cserélve módszerekről, megközelítésekről, társadalmi, etikai vagy minőségbiztosítási kérdésekről. 

Miért jó ez és kinek?

“Számomra különösen értékes volt, hogy a tényleges bevezetések tapasztalataira alapozva tudtunk lehetséges megoldásokat találni. Főleg a vitákra alkalmat adó workshopokon kaptam eszközöket. Vezetőfejlesztésre, a kiégés megelőzésére vagy a munkámban is alkalmazható legjobb üzleti gyakorlatokra.” – válaszol a szakmai ártalommal fertőzött, “Neked mit adott a konferencia?” kérdésemre Végh-Ambrus Beáta, az egyik magyar banknál dolgozó belső szervezetfejlesztési szakértő. – “A felgyorsult környezet miatt ezekre a szervezeti innovációkra nagy szükség van, hiszen mind a vezetőségnek, mint a szervezetnek reagálnia kell a változásokra, rendszerszemléletű megközelítésben.” – folytatja a szakértő.

Szervezeti innovációk és SZMT érdekességek

Innovációból pedig nem volt hiány. Csak a péntek délutáni szekció szervezetfejlesztési újításaiból egy egész falnyi gyűlt össze, a záró worldcafé pedig további friss utakat nyitott meg. Hogyan értelmezhető a szabadság, és hogyan viszonyuljon annak hiányához egy szervezetfejlesztő? Hogyan lehet a szakmát biztosítani, és merre megy a világ? Mi a feladata, szerepe egy SZMT-hez hasonló szervezetnek a szakmai eszmecsere terjesztésében? Tettük fel, és válaszoltuk is meg közösen ezeket a kérdéseket. 

De nézzünk néhány érdekességet. Például azt a tényt, hogy az SZMT által összeállított minőségbiztosítási rendszerjavaslat még Európában is egyedülálló. Vagy azt, hogy a hálózatkutatásban hazánk nagyhatalom, és ez a lehetőség még messze kiaknázatlan. Hogy sokaknál nem válik élesen el a szervezetfejlesztés és a tanácsadás, mert a cégeknek és szervezeteknek a végső megoldás mindig ezek kombinációjából származik. A hazai generációváltásról sokat beszélünk mostanában, de még soha nem mondtuk ki ennyire nyíltan, hogy  a magyar kkv-k nem fognak a szervezettség kialakítása nélkül megerősödni, de még talán túlélni sem. 

Bevállalás és növekedési lehetőség - a szervezeti tükörkép furcsa csavarjai

Emellett a szervezetfejlesztés tükre igen veszélyes képet tartogathat. Mert az ügyfél, aki szakembert bíz meg egy átvilágításra vagy egy fejlesztésre, nem magát kívánja látni ebben a tükörben, és főleg nem a rá visszahulló kritikákkal szeretne szembesülni. “Szereld meg a szervezetemet, és szereld meg az embereimet, de ne engem, és ne a struktúrát!” – hallanánk az ügyfél szavait, ha kimondaná. De gondolatai nem válnak hanggá, mert ezek tabuk. Tabu, hogy ő az ügyfél, a megbízó, aki fizet a munkáért, és aki úgy gondolja, a szervezetével nincs gond, és vele, aki a szervezetet irányítja, vele sem. Hiszen ha lenne, bizony nagy baj lenne: saját megközelítése, célrendszere, szerepe és irányítása, összességében az önbecsülése forogna kockán. A szervezetfejlesztőnek pedig döntenie kell: elvállalja a projektet, elvégzi a megbízást, és nem merészkedik az egyéni szembesítésig, vagy – szélsőséges esetben – visszadobja a feladatot.  

A diszfunkcionális szervezeti működéssel történő szembenézés, és ennek elfogadása ugyanakkor áttörő eredményekkel kecsegtet. “Muszáj ránézni időnként magunkra és a működésünkre, – nyilatkozik Bea – “méghozzá egy nagyobb egész részeként.” 

Mert ahol tiszta önkép van, ott valódi problémák valódi okainak lehet utána menni, és valódi fejlesztésekbe belekezdeni. A tényleges és megalapozott beavatkozások pedig szervezett vállalatokat, tudatos és önreflektív vezetőket, növekvő munkaerő és tudásmegtartó képességet, összességében javuló üzleti eredményeket hoznak. 

Szakmázás, inspiráció és közösség

Nem véletlen, hogy a külső tanácsadók mellett egyre több belső vállalati szervezetfejlesztő is részese a konferenciának. 

A szakmai eszmecserének ugyanakkor ez nem a vége, inkább a kezdete volt. Az SZMT Kávéház, az Innovációs klub vagy az egyéb műhelyek terepet adnak mindenkinek a csatlakozásra. Szakmai, de emberi értelemben is. Mert végső soron szervezet ide vagy oda, a benne dolgozó tagok és a vezető is csak emberek. Érző, kapcsolódó, gondolkodó, hol kevésbé, hol pedig szorosan összetartó és összetartozó emberek.